Wiebe Wakker

Panellid, Spreker

“Educate, inspire and accelerate the transition to a low carbon future”

Wiebe Wakker (1986) is een duurzame avonturier, bekend van zijn reis van ruim drieënhalf jaar in een elektrische auto van Nederland naar Nieuw-Zeeland. Met zijn project ‘Plug Me In’ wou Wiebe kennis overbrengen, mensen inspireren en de transitie naar een duurzamere toekomst versnellen.

WIebe’s droom begon als afstudeerproject aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en mondde uit in een mondiaal avontuur. Hij startte zonder geld en met alleen een elektrische auto, een camera en wat kleding wou Wiebe de andere kant van de wereld bereiken.
Op de website plugmeinproject.com konden mensen hem ondersteunen door hem een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aan te bieden. Duizenden mensen melden zich aan en zo werd de route van de reis bepaald: van Houten naar Italië, daarna weer omhoog tot aan de Noordkaap om van daar weer om te keren en vervolgens via Oost-Europa, het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië Australië te bereiken. Uiteindelijk reed Wiebe kriskras door 34 landen en legde hij 100.450km af in 1.222 dagen.

Wereldwijs
In alle landen die Wiebe aandeed bezocht hij duurzame initiatieven waarvan hij verslag deed op sociale media. Wiebe weet als geen ander wat er in de verschillende delen van de wereld gebeurt op het gebied van duurzame energie, food-waste en social enterprises.

Uiteraard kruiste vele uitdagingen zijn pad. In India ontplofte de lader van zijn elektrische Blue Bandit en in Indonesië strandde hij finaal toen zijn batterij volliep met water. Maar overal waar Wiebe reed kreeg hij hulp aangeboden van locals en zijn online community. In Dubai logeerde Wiebe bij steenrijke sjeiks, in Maleisië lunchte hij met een beroemde prins en in Indonesië werd hij een heuse celebrity die zelfs opdook in de roddelbladen.

Langste reis ooit in een EV
Na 1.119 dagen, 33 landen en 95.000km bereikte Wiebe zijn eindbestemming Sydney en maakte daarmee de langste reis in een elektrische auto ooit. Deze mijlpaal werd wereldnieuws, onder andere CNN, BBC, NOS en nieuwsbulletins in 40 verschillende landen besteedden aandacht aan het volbrengen van deze bijzondere reis. Wiebe bereikte daarmee één miljard mensen. Al deze aandacht zorgde ervoor dat fans uit Nieuw-Zeeland geld inzamelden om Wiebe en zijn auto daar heen te halen en zo bereikte Wiebe het meest zuidelijk punt aan die kant van de wereld na ruim 3,5 jaar rijden.

Samenwerken is de sleutel
Nu Wiebe is teruggekomen van zijn reis deelt hij zijn ervaringen en lessen. Zo vertelt hij bedrijven hoe zij ‘earned media’ en social media kunnen inzetten om een megapubliek te bereiken, inspireert hij publiek door enthousiast te vertellen hoe hij ondanks uitdagingen die iedereen tot wanhoop zou drijven toch steeds weer verder kon en heeft hij een motiverende presentie over hoe hij over de wereld reisde door samen te werken. Dit doet hij allemaal aan de hand van situaties die hij tijdens de reis tegenkwam, vaak met een komische noot en altijd met een betekenisvolle boodschap.

Tarief:

Spreken: in overleg