Andy van den Dobbelsteen

Dagvoorzitter, Panellid, Spreker

“Use your potential”

Andy is een energieke, creatieve wetenschapper die mensen probeert te inspireren en aanzetten tot positieve oplossingen voor een duurzame gebouwde omgeving.

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability en Coördinator Duurzaamheid van de TU Delft. Daarnaast is hij Principal Investigator bij het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Voor TU Delft heeft Andy veel onderzoeksprojecten geleid op het vlak van energie, klimaat en duurzaamheid in de gebouwde omgeving, nationaal en internationaal.

Andy is faculty advisor van de studententeams van de TU Delft die meedoen aan de Solar Decathlon, een internationale competitie voor duurzame woningen. In 2019 won zijn team MOR een wereldrecord aan prijzen in Szentendre (H) terwijl zijn Prêt-à-Logerteam in in 2014 in Versailles (F) ook al veel prijzen won. In 2022 doet zijn team SUM mee in Wuppertal (D). Daar laten de studenten zien hoe een portiekflat duurzaam kan worden gerenoveerd en circulair uitgebreid op het dak.

Andy’s benadering in onderwijs en onderzoek is gebaseerd op het optimaal gebruiken van het potentieel aan lokale omstandigheden en hernieuwbare energiebronnen. Hij heeft online cursussen ontwikkeld die over de hele wereld worden gevolgd. De MOOC (massive open online course) Zero-Energy Design kreeg de EdX Prize 2020, als beste online cursus ter wereld. De film Energieslaven daaruit won een Gouden Reiger, de ‘Oscar’ voor opdrachtfilms.

Nationaal en internationaal geeft Andy lezingen en workshops. Hij heeft vele publicaties op zijn conto staan, zowel wetenschappelijk als populair, en zelfs een thriller. Hij wil mensen niet alleen helpen te werken aan een duurzame gebouwde omgeving maar ook inspireren tot een duurzame leefstijl. Voor zichzelf houdt hij nauwgezet zijn energiegebruik en CO2-uitstoot bij.

In 2018 werd Andy voor zijn duurzaamheidswerk Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2019 kreeg hij van het KIVI de Academic Society Award, voor de wijze waarop hij wetenschap communiceert naar professionals en het brede publiek. In 2021 was hij nummer 2 in de ABN AMRO Duurzame 50.

Tarief:

In overleg