Tim van Hattum

Spreker

“De natuur is onze belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering”

Tim van Hattum is klimaatexpert en schrijver. Hij spreekt over de urgentie van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit en laat zien welke oplossingen er zijn om deze uitdagingen aan te pakken. Hij weet zijn publiek telkens weer te verrassen en te inspireren om bij te dragen aan de transitie naar een duurzame toekomst.

Tim van Hattum is klimaatexpert en schrijver. Hij werkt als Hoofd van het Klimaatprogramma bij Wageningen University & Research. Tim heeft ruim 25 jaar ervaring als consultant, beleidsadviseur en onderzoeker en werkt aan klimaat en water vraagstukken in Nederland en internationaal. De afgelopen jaren was hij regelmatig in de media om te spreken over klimaatoplossingen en de complexe uitdagingen voor Nederland.

In 2022 verscheen zijn boek de Only Planet Klimaatgids voor de 21ste Eeuw. Daarin beschrijft hij 7 routes naar een hoopvolle toekomst. Tims kernboodschap is dat klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw zijn, maar dat het nog niet te laat is om in actie te komen. De meeste oplossingen zijn al beschikbaar en juist de natuur is onze belangrijkste klimaatoplossing. Er is geen tijd om te wanhopen, het is de hoogste tijd voor actie. Zijn boek wist de nodige aandacht te trekken. Hij sprak erover op Radio 1 met Jort Kelder, bij BNR Duurzaam met Harm Edens en bij Een Vandaag.

Met een multidisciplinair team van onderzoekers ontwikkelde hij al eerder een visie hoe Nederland er in 2120 kan zien als we beter gaan samenwerken met de natuur. Met het toekomstbeeld voor Nederland in 2120 was Tim veelvuldig in de media bij onder andere het actualiteitsprogramma Buitenhof, RTL Nieuws en twee speciale Klimaatuitzendingen van de NOS. Daarnaast gaf hij een TEDx talk over de visie voor een internationaal publiek. De veelbesproken visie heeft veel mensen geïnspireerd en is bediscussieerd met ministers en vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

Tim spreekt graag over de urgentie van klimaat en biodiversiteit en welke oplossingen er zijn om die twee uitdagingen aan te pakken. Hij laat een heldere bewoordingen zien waarom we een lange termijn visie nodig hebben en hoe die kan bijdragen aan het versnellen van korte termijn actie. Hij weet – met zijn nieuwe verhaal over hoop en actie – zijn publiek telkens weer te verrassen en te inspireren om bij te dragen aan de transitie naar een duurzame toekomst.

Tarief:

Spreken: in overleg

Rol:

Spreker