Suze Gehem

Dagvoorzitter, Interviewer, Panellid, Spreker

“Alleen samen kunnen we grenzen verleggen en de ambitieuze klimaatdoelstellingen behalen”

Met haar kennis, gedrevenheid en inspirerende energie heeft Suze Gehem met De Groene Grachten, Rooftop Revolution en Green Light District een doorbraak gerealiseerd in het verduurzamen van historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland. Haar missie: “Als het hier kan, dan kan het overal!”.

Benieuwd hoe de restwarmte van de bierkoeling een studentenvereniging verwarmt? Hoe zelfs een terp, fort, paleis of bedrijf duurzaam kan worden? Suze is als duurzaam ondernemer de drijvende kracht achter een aantal organisaties die daaraan werken. Ze is oprichter/directeur van De Groene Grachten, voorzitter van Stichting Rooftop Revolution en oprichter van Green Light District.
Ze richtte De Groene Grachten samen met Wubbo Ockels op, met de missie: “Als een eeuwenoud pand duurzaam kan, dan kan het overal!”. Haar eerste project was het succesvol verduurzamen van een rij van zes grachtenpanden. Inmiddels werkt ze met haar team aan het verduurzamen van honderden historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland. Om op te schalen ontwikkelde ze met haar team een gloednieuwe software, die ervoor zal zorgen dat alle monumenten in de komende 3 jaar een duurzaam actieplan krijgen. Suze daagt haar team en samenwerkingspartners uit te denken in grootschalige, innovatieve oplossingen voor o.a. duurzaam kadeherstel en gebiedsprojecten voor het opwekken en uitwisselen van energie.

Het team van Rooftop Revolution brengt de natuur terug in de stad en zijn er reeds vele duizenden m2 groen/blauwe daken aangelegd. Verder is Suze initiatiefnemer van een grootschalig Europees samenwerkingsverband “Green Light District”, waar samen met tientallen partners het Red Light District de komende jaren tot Green Light District wordt getransformeerd.

Deze powervrouw is lid van de Duurzaamheidsraad van Amsterdam en ambassadeur van NEMO. Onlangs is Suze toegetreden tot de Raad van Bestuur van het Nationaal Groenfonds. HEt Groenfonds heeft een financieringsportefeuille van 560 miljoen euro en financiert projecten die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren, van natuur en landschap tot landbouwinitiatieven.

In haar lezingen spreekt Suze over de verduurzaming van de gebouwde omgeving en specifiek de kansen voor monumenten. Zij schetst de urgentie van de algehele duurzame opgave en brengt op een positieve manier haar boodschap over. Waarom is het belangrijk om aan de slag te gaan? Waarom hebben we zo’n haast? Daarna zoemt ze in op de kansen voor verduurzaming van erfgoed.

Als dagvoorzitter wordt ze gewaardeerd om haar kennis van zaken in combinatie met haar enthousiasme en gedegen inhoudelijke basis.

In 2013 werd Suze verkozen in de Duurzame Jonge Top 100, in 2014 won ze de eerste editie van de Smart Sustainable Sisley Award (Marie Claire), in 2015 ontving ze de Duurzame Bouwvrouw Award. In 2016 en 2017 werd ze opgenomen in de Duurzame 100 van Trouw en in 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 in de ABN AMRO Duurzame 50. In 2020 kreeg ze de Cobouw Award voor Talent van het Jaar en in 2020 en 2021 een FD Gazelle Award voor snelstgroeiende onderneming.

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg