Roeland van Oss

Spreker

“Duurzaamheid begint niet met wijzen, maar met concrete acties die het voorbeeld geven voor de ander!”

Ik ben gedreven om het beste in mensen naar boven te halen, door ze te begeleiden, spiegelen en te inspireren. De bergen zijn mijn werkplek: het begeleiden van individuen en groepen in extreme situaties is mijn werk. Waarbij het maken van fouten mensenlevens kan kosten en waar verantwoording iets is wat echt genomen moet worden. Ervaring van 0 tot en met ruim 8000 meter. Oprichter van het Climbing4Climate project: 82 bergen van 4000 meter beklimmen op eigen kracht, als 1e Nederlander en 4e klimmer ooit. Om zo het voorbeeld te zijn hoe we zelf kleine stappen kunnen ondernemen tegen klimaatverandering.

Mijn naam is Roeland van Oss: 44 jaar en een van de weinige UIAGM berggidsen van Nederland. Een extreem zwaar en verantwoordelijk beroep in het hooggebergte, waarbij ik groepen en individuen begeleidt het beste uit zichzelf te halen, en waarbij het maken van fouten mensenlevens kan kosten.

Daarnaast ben ik expeditieklimmer, en heb op de hoogste bergen van de aarde geklommen: Mount Everest, K2, Manaslu, Denali, Peak Lenin, etc etc. Zonder zuurstof en zonder de hulp van sherpa’s, tot een hoogte van ruim 8000 meter.

Ik ben gedreven om het beste in mensen naar boven te halen, door ze te begeleiden, spiegelen en te inspireren. Mijn achtergrond daarin komt deels door mijn MSc in Managementwetenschappen, en door mijn werk en training bij PersonalPeaks.nl.
Al deze reizen en werk in de kwetsbare bergen, hebben mij doen inzien dat klimaatverandering zoveel meer is dan ‘zomaar’ iets roepen of wijzen. Het gaat om een gedragsverandering, die we samen moeten doorlopen. Echte voorbeelden dienen daarbij, om andere mensen te inspireren en mee te krijgen.

Vanuit die visie ben ik in 2022 het project Climbing4Climate begonnen: het extreme voorbeeld tegen klimaatverandering, door alle 82 bergen van 4000 meter in de Alpen te beklimmen, op eigen kracht. Als eerste Nederlander en 4e klimmer ooit. Om zo het voorbeeld te geven dat we zelf iets kunnen ondernemen, en dat we zelf kleine stappen kunnen zetten tegen klimaatverandering, ieder op zijn of haar manier.

Tarief:

Spreken: in overleg

Rol:

Spreker