Paul van Ruiten

Panellid, Spreker

“Duurzaamheid is geen onderdeel van jouw strategie, duurzaamheid ís strategie”

Auteur van het managementboek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’, oprichter van Bureau Om, al meer dan 30 jaar actief als consultant op gebied van duurzaamheid, voorheen oa. directeur Milieu en Duurzaamheid bij RoyalHaskoningDHV, directeur Milieu en Duurzaamheid bij TNO en directeur Account en Omgeving bij DCMR Milieudienst Rijnmond. Mede-initiatiefnemer en hoofddocent ‘Sustainable MBA in One Day’.

Wat kan jij zelf doen om bij te dragen aan de positieve impact van je bedrijf? Met die vraag begon mijn zoektocht die via de Internationale School voor Wijsbegeerte leidde tot het boek Impactvol ondernemen in de praktijk. In de trainingen die ik verzorg en voordrachten die ik geef staat meervoudige waardecreatie centraal. Het doorleven van meervoudige waardecreatie vanuit de verschillende rollen – directie, productie, communicatie, HR, Finance & control –maakt de uitkomst van meer impact ‘voorstelbaar’ en er ontstaat energie om zelf aan de slag te gaan.

Vanuit de kernactiviteit van bedrijven schets ik perspectieven om circulair te produceren: effectief met grondstoffen om te gaan, meer service te bieden aan klanten en meer waarde te behouden. Verwacht van mij geen radicaal dwingende ondertoon van zo moet het en niet anders. Mijn insteek is realistisch: ‘Je kunt niet groen zijn als je cijfers rood zijn.’ Verwacht van ook geen juichende verzameling succesverhalen, maar verhalen van bedrijven en managers die op weg zijn naar duurzame doelen. Met vallen en opstaan trekken we voort. Want de richting staat voor mij vast.

Tarief:

Spreken: in overleg