Pablo van der Lugt

Dagvoorzitter, Spreker

“De ongekende potentie van biobased bouwen”

TEDx spreker Pablo van der Lugt is expert op het gebied van biobased bouwen en houtbouw, waarover hij onder andere de internationale best-sellers Booming Bamboo (www.boomingbamboo.com) en Tomorrow’s Timber (www.tomorrows-timber.com) schreef, onlangs in het Nederlands gepubliceerd als “De Houtbouw Revolutie”.

dr. ir. Pablo van der Lugt promoveerde in 2008 aan de TU Delft op de duurzaamheid en milieu-impact van bouwmaterialen. Sindsdien is hij actief in de bouwindustrie als senior adviseur op het gebied van duurzaam bouwen en circulair bouwen, met een extra specialisatie in biobased bouwen (grootschalige houtbouw, engineered bamboe). Daarnaast is hij altijd betrokken gebleven bij de wetenschap als academic guest | kwartiermaker Biobased Bouwen bij de TU Delft (Environmental Technology & Design) en AMS institute in Amsterdam (samenwerking TU Delft, Wageningen Universiteit en MIT).

Binnen een eeuw zullen de grondstoffen voor verschillende veelgebruikte, CO2 intensieve, niet hernieuwbare bouwmaterialen op raken. Er liggen enorme kansen in de noodzakelijke overgang naar een biobased economy voor snelgroeiende, hernieuwbare materialen mits deze zodanig worden “ge-engineered” dat deze qua prestatie kunnen wedijveren met niet-hernieuwbare materialen. En dat is mogelijk: van bio-coatings op basis van schimmels, buitenkozijnen van snelgroeiend bamboe tot volledige houten wolkenkrabbers van Cross Laminated Timber (CLT): een bio-based economie is het antwoord op het grondstoffentekort én een extreem effectief middel tegen klimaatverandering.

Pablo van der Lugt heeft verschillende boeken en artikelen geschreven over de benodigde transitie naar een biobased, circulaire economie en geeft regelmatig (keynote) lezingen over dit onderwerp aan beslissers in de bouw en daarbuiten, zoals tijdens de klimaatconferenties COP 21 (Parijs), COP 24 (Katowice) en COP 26 (Glasgow). Zie voor een overzicht van zijn publicaties op zijn persoonlijke TU Delft pagina: https://www.tudelft.nl/staff/p.vanderlugt/?cHash=41ae0616f11470211294c3160b72f44d

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg