Michiel Elich

Panellid, Spreker

Michiel Elich is CEO van Powered by Enviu en bouwt samen met bedrijven, startups, stichtingen en goede doelen aan baanbrekende business modellen voor een betere wereld.

Als je op zoek bent naar (apocalyptisch) doemdenken, veroordelen, vingerwijzen of angst zaaien rondom het klimaat of andere crises, dan moet je zeker op zoek naar iemand anders.

Michiel Elich is geboren met een roze bril en kan alleen maar denken in kansen. Natuurlijk spelen er enorme sociaal en ecologische uitdagingen in onze wereld, maar hij ziet hierin met name de mogelijkheden voor organisaties om positief te veranderen, voor een meer duurzame samenleving én voor henzelf. ‘De winnaars van het komend decennium zijn de bedrijven die vanuit hun core bijdragen aan een betere wereld’.

In de afgelopen jaren bouwde Michiel samen met partner-in-crime Ankie van Wersch-Lenders binnen Enviu meer dan 25 baanbrekende start-ups die laten zien dat het ook anders kan. Inspirerende voorbeelden zijn SokoFresh (www.sokofresh.co.ke), een cold storage provider voor boeren die het voedselverlies in de lokale voedselketen in Kenya met 95% verlaagt, Uptex (www.uptex.ind), een volledige circulaire textielketen in India die al meer dan 1,2 mrd liter water heeft bespaard, en Alner (www.alner.id), een uniek hergebruik systeem voor retailproducten in Indonesia die jaarlijks tientallen miljoenen plastic wegwerp sachets uit de oceaan houdt.

Begin 2023 zijn Michiel en Ankie Powered by Enviu gestart om de lessen, inzichten en concrete voorbeeldcases van Enviu’s bijna 20 jaar impact innovatie & venturing ervaring te delen met anderen om hen te helpen tot fundamenteel nieuwe business modellen te komen met positieve impact.

Er zijn veel inzichten te delen maar in Michiel spreekt met name graag over groot(s) denken en dan gewoon beginnen. Actie. De neiging van veel organisaties is vooraf veel tijd en geld te steken in het bedenken en op papier oplossen van blokkades. Maar problemen komen er toch wel, dus kan je beter direct beginnen en ‘learn by doing’. Tegenover Enviu’s 25 succesvolle startups staan ook een veelvoud aan concepten die in eerste fasen zijn afgetest. ‘Failing fast’ is cruciaal voor succesvolle vernieuwing.

Een tweede mooi thema van gesprek is dat de ervaring van Enviu laat zien dat grootse vernieuwing mogelijk is als we in staat zijn radicaal anders te denken en doen. Met elkaar, door de keten heen. Enviu heeft altijd gewerkt aan zeer complexe vraagstukken in zeer complexe constellaties, met vele succesvolle ventures als bewijs: het kan echt! Niets is toch mooier dan het onmogelijke mogelijk maken? Michiel is een geboren ‘omdenker’: de vraag is niet óf het kan, maar hóe het kan.

Met de concrete inzichten en mooie cases van Enviu bij de hand kan Michiel bedrijven, start-ups, beleidsmakers, individuen en andere change-makers (in wording) positief inspireren en handvaten bieden om grootste impact te gaan maken.

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg