Maurits Groen

Dagvoorzitter, Interviewer, Panellid, Spreker

“Hoe zorgen we ervoor dat ‘duurzaam’ zo snel mogelijk normaal wordt, zodat we die term eindelijk kunnen afschaffen?”

Maurits Groen, duurzame duizendpoot, wil als ondernemer en als adviseur bijdragen aan een duurzame wereld. Hij richtte daartoe enkele bedrijven (WakaWaka, Kipster, Ignite.Now, Wholy Greens) en stichtingen op, en adviseert daarnaast bedrijven, overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Het lijkt erop dat duurzaamheid bij Maurits Groen (1953) in zijn genen zit. Toen hij als achtjarige hoorde dat je papier kunt recyclen, ging hij direct deur-aan-deur oude kranten ophalen. Tijdens zijn studie politicologie raakte hij verder bevlogen over milieu- en ontwikkelingsproblematiek, die naar zijn mening onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maurits Groen was hoofdredacteur van het magazine van Milieudefensie, werkte mee aan radio en televisieprogramma’s over natuur en milieu, schreef enkele boeken, en richtte in 1982 adviesbureau Maurits Groen Milieu en Communicatie op. In 2006 haalde hij Al Gore naar Nederland met diens boek en film An Inconvenient Truth (en daarna nog vier maal). Ook organiseerde hij de premières van enkele andere klimaatfilms (The 11th Hour, 2007; The Age of Stupid, 2009; Silent Snow, 2011; Chasing Ice, 2013, Before the Flood, 2015, Beyond Zero, 2021), waarvan drie in het Tuschinski theater in Amsterdam. Daarnaast is Groen is lid van onder andere Platform Urgenda en de Stuurgroep ´Duurzame Dinsdag´, oprichter en voorzitter/bestuurslid van enkele stichtingen (Milieubende, Groene Grachten, Green Light District, Solar Biennale) en de redactie van het vaktijdschrift Milieu. Sinds 2007 heeft Groen ook een bescheiden uitgeverij voor belangrijke boeken over duurzaamheid (mgmc.nl) zoals ‘Een ongemakkelijke waarheid’ (Al Gore), ‘Drawdown’ en ‘Regeneration’ (Paul Hawken). Ook is hij hoofdredacteur van MilieuMagazine, waaraan hij al verbonden is sinds de oprichting ervan in 1990.

In 2009 initieerde en organiseerde Maurits Groen de Klimaattrein, die met de Nederlandse delegatie naar de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen reed. In 2015 organiseerde hij op dezelfde manier de ‘Groene Top Trein’, die na een ‘ronde door Nederland’ met de Nederlandse delegatie naar de klimaatonderhandelingen in Parijs reed.

Maurits Groen fungeert graag als initiatiefnemer en informele verbinder achter de schermen van duurzame projecten en activiteiten. In 2011 richtte hij een drietal bedrijven op waaronder WakaWaka, producent van super efficiënte solar LED-lampen en opladers (mobiele telefoons, USB-radio’s, tablets). WakaWaka’s worden ingezet voor noodhulp in crisisgebieden en voor onderwijs aan kinderen in gebieden die zonder elektriciteitsnet (omvat 1,2 miljard mensen!). WakaWaka heeft inmiddels ca. twee miljoen mensen in meer dan veertig landen voorzien van licht en/of elektriciteit. 

Ook is Maurits Groen mede oprichter van Kipster (2017), ’s werelds meest dier-, natuur-, milieu- en boervriendelijke en bovendien de eerste klimaatneutrale eierboerderij, van Ignite.Now (2021), dat ultra-efficiënte cookstoves produceert die branden op pellets van agro-afval ipv. op hout of houtskool (en waardoor dus tegelijkertijd een afvalprobleem wordt opgelost en er geen enkele boom meer gekapt hoeft te worden voor een kookvuur -wat nog altijd wordt gedaan door ca 3 miljard mensen), en van Wholy Greens (2021), dat ‘veggi-pasta’ maakt van spelt en 50% ‘geredde groenten, met extra eiwitten vezels en ‘slow carbs’.

Groen geldt als een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Vanaf de eerste keer stond hij elk jaar hoog in de ‘Duurzame Top 100’ van Dagblad Trouw en de zevende keer, in 2015, werd hij zelfs nummer 1 (en werd daarna jurylid). In zijn rol als adviseur legt hij vooral de nadruk op het opstellen en uitvoeren van het beleid van bedrijven en overheden ten aanzien van (aspecten van) duurzame ontwikkeling in relatie tot hun respectievelijke eigen kerndoelen. Niet zelden werkt hij ook actief mee aan de uitvoering van deze adviezen, met name bij de communicatie erover.

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg