Mark Beumer

Dagvoorzitter, Interviewer

“Om de juiste vraag te stellen moet je weten waarover wordt gesproken”

Toen ik in 1999 op Spitsbergen was om met de popgroep Bløf het meest noordelijke popconcert aller tijden te geven zag ik hoe snel het landijs al aan het verdwijnen was. Nu 20 jaar later begint het door te dringen dat de mensheid voor misschien wel de grootste verandering in haar geschiedenis staat.

Wat heb ik in de tussentijd gedaan, naast de dingen waar veel mensen me van kennen?

Ik heb gekeken hoe het was in het Amazonewoud, bij de pandaprofessor in China, bij ranger Robert in Thailand die zijn 9 tijgers probeert te beschermen, in Kenia bij de Masai, die al dagelijks te maken hebben met klimaatverandering en op nog veel meer plekken. Ondertussen ben ik 23 jaar ambassadeur van het WNF.

Maar misschien nog belangrijker: ik ben in Nederland het gesprek aangegaan. Bij ministeries over water, voedsel en mobiliteit, bij veel banken en pensioenfondsen, bij multinationals als Unilever en Ikea. Bij boeren en MKB-ers. Over duurzaam investeren, circulariteit, over nieuwe oplossingen.

Ik heb SDG-congressen geleid en Circular Economy Challenges. Op universiteiten en hogescholen zijn we bezig geweest met tech in de zorg en het nieuwe wonen, Nieuwe waarden in de voedselketen, met afval en met de plastic soep. Ik heb de ontdekker ervan geïnterviewd, captain Charles Moore – en daarna was mijn eigen motivatie om te veranderen nog weer hoger.

Ik heb me de afgelopen jaren ingezet op het Springtij Forum (heel veel verschillende onderwerpen) en ik doe m’n best binnen NL2025 voor een inclusieve samenleving, excellent onderwijs en duurzame groei (als dat al kan). Ik heb op de radio BNR Duurzaam gemaakt en op dit moment The Green Quest – met elke week een start-up. Van voedselverspilling via nano-tech-weefsels voor irrigatie tot en met landbouw zonder kunstmest en circulariteit in de medische wereld.

Ik heb podcasts gemaakt over landbouw in Nederland en de rest van de wereld, over klantenbeïnvloeding, circulaire spijkerbroeken, infrarood straffers en grondstoffen uit sinaasappelschillen etc etc.

Ik maak een natuurprogramma Buitengewoon waar nieuwe natuur, biodiversiteit en het zoeken naar een nieuwe balans veel aan de orde komen. En in de Steengoed Challenge gaan we op tv op zoek naar nieuwe duurzame bestemmingen voor oude markante leegstaande gebouwen. In Hoofddorp help ik mee aan de ontwikkeling van de meest duurzame werkplek van Europa. Ik heb de meest circulaire kippenfarm van de wereld geopend en heb samen met Maurits Groen de films The Age of Stupid, Silent Snow en Chasing Ice gepromoot.

Ik ben ambassadeur van Katapult – een club tussen MBO en HBO en het bedrijfsleven… waar we de publiek-private samenwerking zo duurzaam mogelijk willen vormgeven. Als voorbeelden de Jean School en de Garage van de Toekomst.

Ik eet nagenoeg geen vlees meer, ik vlieg alleen nog als het echt echt echt niet anders kan en ik heb een jas gemaakt van koffiedik.Het is een begin. Van de native American Tiokasin Ghosthorse heb ik geleerd dat hoop niet bestaat. Dus zeg ik voortaan werkend aan de nieuwe wereld waarin ik wil leven: zoek balans en doe het duurzaam.

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg