Marjolein Jonker

Spreker

“Minder huis = meer leven”

Tiny House pionier Marjolein Jonker is een ambassadeur en frontvrouw van de Tiny House beweging in Nederland. Het is haar missie om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging en het wonen in de duurzame kleine huisjes op meer plaatsen mogelijk te maken.

Kleiner gaan wonen is voor een groeiende groep mensen van allerlei leeftijden al lang geen vreemd idee meer. Waar het lange tijd de standaard was om steeds groter te gaan wonen, is de trend naar kleiner sinds een aantal jaar ingezet. Het biedt dan ook veel voordelen: lagere woonlasten, minder onderhoud en schoonmaakwerk, wonen in een groene omgeving met een kleine ecologische voetafdruk en in sommige gevallen met meer contact met je buren.

Inmiddels heeft een op de vijf mensen interesse in het wonen in een Tiny House: een volwaardige vrijstaande woning met een woonoppervlak van maximaal 50 m2. Maar waar koop je zo’n huisje? Waar zijn de plekken waar je ‘tiny’ mag wonen en hoe ‘ontspul’ je zodat je hoeveelheid bezittingen erin past?

Niemand weet meer over wat er allemaal kan in Nederland op het gebied van Tiny Houses en wat er bij komt kijken dan Marjolein Jonker. In mei 2016 betrok ze haar eerste Tiny House op wielen op een stukje gemeentegrond in Alkmaar, en was daarmee de eerste legale Nederlandse Tiny House bewoonster. Inmiddels woont ze in een nieuw Tiny House op haar eigen kavel in de natuur inclusieve en circulaire wijk Olstergaard in Olst.

Marjolein inspireert duizenden mensen door over haar ervaringen te spreken en schrijven en heeft klein wonen op de kaart gezet in Nederland. Ze is oprichter van stichting Tiny House Nederland en het platform TinyFindy en deelt al haar belevenissen via haar blog ‘Marjolein in het klein’. In oktober 2023 is haar boek ‘Tiny Houses, van droom naar realiteit’ uitgekomen, waarin ze al haar kennis heeft gebundeld om nog meer mensen te helpen op weg naar wonen in een Tiny House.

Marjolein spreekt vanuit haar hart. Ze heeft het promoten van de Tiny House beweging tot haar missie gemaakt en kan je eindeloos boeien met haar enthousiasme, passie, humor en openhartigheid. Media weten haar steevast te vinden voor input in artikelen over de Tiny House beweging en ze is bekend van o.a.: SBS6 Je eigen droomhuis, Kruispunt, TV show Ivo Niehe, Hart van Nederland, Koffietijd, RTLZ Van Liempt Live, NPO2 Geloof en een hoop Liefde, NPO Kunstuur, Eigen huis en tuin en Binnenstebuiten.

Tarief:

Spreken: in overleg

Rol:

Spreker