Manuel Adamini

Dagvoorzitter, Interviewer, Panellid, Spreker

“Klimaatverandering: de grootste investeringskans ooit!”

Manuel is een internationaal erkend expert op het vlak van klimaatfinanciering. Hij heeft gedegen kennis van risico’s en kansen die uit klimaatverandering voortkomen en hun impact (op beleggingen). Ook kent hij de globale en Europese politieke contekst goed.

Manuel is een frequent en veelzijdig spreker en moderator, zowel op grote conferenties als in een kleinere ronde tafel setting. Hij heeft bijgedragen aan vele internationale en Nederlandse publicaties.

Manuel heeft een achtergrond in economie en institutioneel vermogensbeheer. Hij heeft de Duitse nationaliteit en woont inmiddels ruim 20 jaar in Nederland. Hij spreekt vloeiend Duits, Engels, en Nederlands, en kan vragen in het Frans ontvangen.

Met een cri de cœur schetst Manuel de dreiging die van klimaatverandering uitgaat. Hij maakt ingewikkelde wetenschappelijke concepten toegankelijk. Met indrukwekkende fotos en animaties legt hij de impact uit op onze poolgebieden, oceanen, biodiversiteit, land- en bosbouw, vluchtelingenstromen en de reële economie.
Toch blijft Manuel hoopvol, en hij laat een scala aan (technologische) oplossingsrichtingen zien. Sterker nog, hij schetst deze als de grootste investeringskans voor de mensheid ooit. Manuel laat zien hoe ú onderdeel van die oplossingen kunt zijn – als organisatie, medewerker, politicus, en burger.

Manuel werkt bij een stichting gehuisvest in Londen, welke als denktank inzake klimaatfinanciering globaal aanzien geniet. Daarvoor was hij werkzaam als Hoofd Verantwoord Beleggen bij vermogensbeheerder ACTIAM (EUR 55 miljard). Ook is hij vier jaar lang bestuurslid geweest van het prestigieuze Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) International Board, dat zich inzet om corruptie in de delfstoffensectoren tegen te gaan. Eerder werkte Manuel bij bank-verzekeraar Fortis, waar hij een globale klimaatstrategie ontwikkelde.

TESTIMONIALS

Ronald Lotgerink, CEO Vion
“Manuel’s dynamische aanwezigheid en zijn diepgaand inzicht in de industrie, samen met zijn taalkennis, waren geweldig tijdens zijn moderatie van onze management meeting in September 2018. Zijn presentatievaardigheden concentreren de aandacht van het publiek op het volgende agendapunt. Hij heeft de gave om kernboodschappen samen te vatten en te herhalen, voor kleine of grotere groepen. Met dank aan zijn voorbereiding – gedurende een kort tijdsbestek – voelde hij zich op z’n gemak om een interview af te nemen, om commentaar te geven, of om de dialoog met sprekers aan te gaan. Vanuit daar kon hij vloeiende overgangen maken naar de volgende spreker. Een schitterende prestatie!”

Obvion Hypotheken, Max Bronzwaer, Executive Director – Treasurer
“Aangrijpend, deprimerend, en inspirerend: zo zag de verbazende en indrukwekkende presentatie er uit die Manuel Adamini bij Obvion gaf. Manuel combineerde diepgaande kennis met presentatietalent, en bracht zo een boodschap over die aangrijpend was vanwege de ongemakkelijke feiten, ontwikkelingen en voorspellingen; die deprimerend was vanwege de angstaanjagende gevolgen als het de mensheid niet lukt om snel te handelen; en die inspirerend was omdat Manuel de mogelijkheden en kansen schetste die we alsnog voor een klimaatransitie hebben, inclusief de groene financieringsopties die ervoor nodig zijn. Een inspirerende presentatie die mensen motiveert en mobiliseert om te handelen – om de toekomst van onze planeet te waarborgen.”

White & Case LLP, Karsten Wöckener, Partner
„Wij hebben Manuel in 2018 als key note speaker, panellist en moderator geëngageerd voor een serie van cliënten-events in verschillende Europese hoofdsteden. Door zijn direkte maar wendbare manier van presenteren, gecombineerd met zijn empathische en innemelijke aard, lukt het Manuel steeds, de volle aandacht van zijn publiek te hebben. Zodoende kan hij zijn diepe kennis en brede ervaring zonder moeite delen. Daarbij helpt ook zijn realistische blik op de wereld, gepaard met zijn vaardigheid, om controversiële en soms provocerende gedachtes zo te brengen dat ze discussie uitlokken maar nooit persoonlijk aanvallend overkomen. Het is dan ook geen verrassing dat we consistent uitstekend feedback van onze klanten op Manuel’s optredens mochten ontvangen. We zullen graag weer voor toekomstige events met Manuel samenwerken.“

BFSE, Andrey Gonta, CEO
“Manuel Adamini is een dynamisch, innemend en professioneel spreker. Ik was vereerd om hem op ons Ukrainian Climate Finance Forum 2017 als ‘keynote speaker’ en bij het Kyiv International Economic Forum te verwelkomen. Ik durf te stellen dat hij tot een van de beste sprekers behoort die ik ooit mocht meemaken. Het publiek was gedurende een lange sessie (incl. vertaling) de gehele tijd betrokken, met dank aan Manuel’s interactieve manier van presenteren en zijn dynamische spreekvaardigheden. Zijn lezing over de uitdagingen van klimaatverandering werd door een volle 97% van de aanwezigen als ‘zeer goed tot uitmuntend’ beoordeeld. We zouden verheugd zijn om hem in de toekomst weer op een van onze evenementen terug te mogen zien.”

Nyenrode Business University, Prof Dr André Nijhof, Professor Sustainable Business and Stewardship
“Manuel inspireerde de studenten van de International MBA programme van Nyenrode. Zijn lezing zette niet alleen aan tot denken, maar moedigde de studenten ook aan tot actie. Een mooi voorbeeld van wat we noemen ‘het meest belangrijke werk tegenwoordig is zowel diep persoonlijk als in hoge mate systeemgebonden’”.

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg