Lodewijk Hoekstra

Dagvoorzitter, Interviewer, Panellid, Spreker

“Mens en natuur moeten weer hand in hand gaan”

Het is mijn doel om Nederland groener en duurzamer te maken. Dat doe ik voor het grote publiek als televisietuinman en met NL Greenlabel als de autoriteit op het gebied van meetbare en aantoonbaar duurzame gebiedsontwikkeling. 

We zijn als mens onlosmakelijk verbonden met de natuur, maar de biodiversiteit staat onder grote druk. Ook hebben we te maken met grote uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, milieuvervuiling en bijvoorbeeld de gezondheid. Het is mijn visie dat elke ontwikkeling de wereld weer groener en beter kan maken, van tuin tot complete woonwijk. Door duurzaamheid meetbaar te maken voor planten, producten en gebieden kan men komen tot aantoonbaar duurzame en vooral groene keuzes. De methodiek van NL Greenlabel is gevalideerd door een wetenschappelijke raad en wordt toegepast door provincies, gemeenten en bekende ontwikkelaars waaronder Heijmans en met meer dan 200 partners niet meer weg te denken in Nederland. 

Ook zet ik me in om te komen tot een landelijke norm als het gaat over natuurinclusief bouwen en groen in de leefomgeving, want deze ontbreekt vooralsnog. Als lid van de stuurgroep Klimaatadaptief Bouwen met de Natuur (KAN) en lid van de kerngroep ‘DuurzaamDoor natuurinclusief bouwen’ zet ik me hiervoor in. Ook ben ik mede-initiatiefnemer van de oproep om te komen tot natuurinclusief bouwen in het Bouwbesluit en bedenker van de ‘Groene Stad Challenge’ met nu al meer dan 100 deelnemende gemeenten. Mijn kennis en expertise zet ik graag in met als doel de waarde van groen in de leefomgeving te verdubbelen in 2030. 

Talen:

Nederlands

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg