Jan Jonker

Dagvoorzitter, Spreker

“Het realiseren van een duurzame en curculaire economie is een transtieopgave”

Jan Jonker is een activistische ingestelde ex-hoogleraar (RU Nijmegen) die zich inzet voor het stimuleren, propageren en uitdagen van transitie op weg naar een duurzame en circulaire economie vanuit een bedrijfskundig perspectief. Zijn passie gaat uit naar duurzame en circulaire businessmodellen, strategie en transtie-aanpakken. Zie o.a. de Duurzame Troonrede (2021).


Prof. dr. J. (Jan) Jonker (emeritaat voorjaar 2021) is specialist op het gebied van duurzaam ondernemen, strategie en business modelling. Tot voor kort (voorjaar 2021) was hij werkzaam als hoogleraar aan de Nijmegen School of Management (NSM) van de Radboud Universiteit Nijmegen (RU – Holland). Tussen 2014-2016 bekleedde hij ook de Chair d’ Excellence Pierre de Fermat-positie aan de Toulouse Business School (TBS) in Toulouse (Frankrijk). Tussen 2017-2018 was hij ook voorzitter van de leerstoel Emilie Francqui aan de Vrije Universiteit in Brussel, België. Hij creëerde de internationale conferentiereeks over Nieuwe Business Modellen, waarvan de 7e editie in juni 2022 in Rome zal worden gehouden. Eerdere edities vonden plaats in Toulouse, Graz, Boedapest, Berlijn, Nijmegen, Halmstad en Rome. Zeven jaar lang (2009 -2015) was hij genomineerd op de Top 100 lijst van meest invloedrijke ‘groene’ mensen’ in Nederland. In het najaar van 2018 werd hij door ZKH Koning Willem-Alexander benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Kroon voor zijn werk op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

De onderzoeksinteresses van professor Jonker zijn expliciet het ontwikkelen van strategieën voor duurzaamheid en circulariteit gerelateerd aan nieuwe bedrijfsconcepten en bedrijfsmodellen. Binnen deze focus onderzoekt hij hoe vorm te geven aan systemische verandering en transformatie die leidt tot het organiseren van (inter)organisatorische duurzaamheid. Dit werk heeft geleid tot concepten als ‘The City as a Business Model’ of regionale economisch-organisatorische ecologieën. Meer recent (2021) ontwikkelde hij een duurzame en circulaire business modellen classificatie van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid.

Al zijn werk is het resultaat van teamwerk, waarbij hij samenwerkt met toegewijde teams op nationale en internationale basis. Tot nu toe schreef en schreef hij mee aan 35 boeken, publiceerde hij meer dan 150 artikelen en leverde hij talloze bijdragen aan blogs, talkshows en radioprogramma’s. In de afgelopen jaren schreef, co-redigeerde en publiceerde hij ‘Duurzaam Organiseren’ (2020) en publiceerde de vertaalde en aangepaste versie van dit boek onder de titel ‘Organiseren voor Duurzaamheid in de Zomer van 2021. Het boek is een wereldwijde megahit met meer dan 140.000 downloads in de eerste acht maanden na de lancering. Op 1 september lanceerde hij ook een wereldwijde MOOC (Massive Open Online Couse) gemaakt met twaalf Nederlandse instituten gebaseerd op dit boek.

In het voorjaar van 2021 heeft hij zich teruggetrokken uit het actieve academische leven en is hij zich weer gaan bezighouden met advisering ondersteund door toegepast onderzoek. Hij blijft een veelgevraagd internationaal spreker. Als hij niet werkt, kookt hij, koopt wijn en gaat verder met het restaureren van zijn 16e-eeuwse huis in Zuid-Frankrijk.

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg