Inge Diepman

Dagvoorzitter, Interviewer

“Laat een gesprek of discussie zo goed zijn, dat het ergens toe leidt. We praten al zoveel.”

Het is ruim 25 jaar geleden dat ik samen met collega-presentator Ivo de Wijs het opnam voor natuur en milieu in het radioprogramma Vroege Vogels. Onze toenmalige eindredacteur was niet van hoor en wederhoor: “Onze aarde staat al op achterstand en wij moeten rücksichtsloos vóór alles zijn wat natuur en milieu ten goede komt”. Een zeer te respecteren en wellicht visionaire opvatting. Maar ik vond ‘m niet altijd makkelijk uitvoerbaar. De andere kant van het verhaal moest toch ook verteld worden: de opvattingen en worstelingen van bedrijven, organisaties, overheden en consumenten, die niet van vandaag op morgen het roer om konden gooien.

We zijn 25 jaar verder. Natuur en milieu is vervangen door het woord duurzaamheid en de urgentie om te kiezen voor de aarde en daarmee voor een leefbare toekomst voor de mens is groter dan ooit. Ik heb inmiddels talloze congressen gepresenteerd over dit thema, veel koplopers en dwarsliggers geïnterviewd, discussies geleid en recent een podcastproject afgeleverd over broeikasgassen in Veenweidegebieden.

Ben ik een andere presentator/interviewer geworden? Ja en nee. Ja, omdat ik meer kennis heb en net als mijn toenmalige eindredacteur er nu van overtuigd ben dat er geen tijd meer te verliezen is en nee, omdat ik nog steeds van mening ben, dat het verhaal van wie en wat moet veranderen, gehoord moet worden. De presentatie van het tv-programma Het Zwarte Schaap heeft mij geleerd dat mensen tot elkaar kunnen komen, als je op de juiste manier met elkaar de discussie voert. En die mag ook fel zijn, als de aarde er uiteindelijk maar als winnaar uitkomt.

Talen:

Nederlands

Tarief:

Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg