Fred Sanders

Panellid, Spreker

“ DUURZAME WEERBAARHEID: Persoonlijke duurzame ontwikkeling maakt ons weerbaar en vitaal.”

Als Civiel Ingenieur begreep ik al direct dat ik mijn opleiding naar de bedrijfskunde moest verbreden, want al het werk gaat om mensen. Al tijdens mijn studie bezocht ik steden in de wereld. Wat logisch dat ik na 10 jaar Rijksgebouwendienst en 10 jaar bestuurder van een woningcorporatie in de MRA, door de faculteit Bouwkunde in Delft werd gevraagd te promoveren op burgerinitiatief verbonden aan de duurzame klimaatopgave in de woningbouw. Dat bracht me in steden in de USA en Aziƫ, en in toezichthoudersfuncties en het openbaar bestuur. Ik neem luisteraars graag mee in al mijn ervaringen, anekdotes en lessons-learned, om ze te motiveren eenzelfde weg van duurzame weerbaarheid in te slaan.

‘Duurzame weerbaarheid’: Persoonlijke duurzame ontwikkeling maakt ons weerbaar en vitaal. Als duurzame stedenbouwer in de praktijk geschoold en daarin gepromoveerd, verbind ik ontwikkeling aan de klimaatverandering: hoe bedrijven en mensen met veranderingen kunnen meebewegen om zichzelf duurzaam te ontwikkelen. Want waar beweging is kunnen nieuwe doelstellingen worden opgepakt.

Hierin kan ik mensen meenemen, op symposia en voor maatwerk bij bedrijven, want als bedrijf, mens en maatschappij moeten we weerbaarder worden. De klimaatverandering is niet alleen actueel, maar biedt ons de kans om onszelf te veranderen: meer van deze tijd, flexibel en bewust, zakelijker en duurzamer, verbonden met mensen ent och ook meer doelgericht. Wie niet meebeweegt, staat stil!

Ik heb presentaties gegeven op aantal congressen van Duurzaam gebouwd, en op het podium van Building Holland de beurs. Het meeste energie krijg ik van interactief met een groep na mijn eigen bijdrage het gesprek aangaan. Zodat vragen niet blijven liggen, en ik kan inspelen op meningen en ervaringen vanuit de aanwezigen. Alles met het doel om de duurzame opgave stap verder te brengen veelal. Maar weerbaarheid wordt wat mij betreft steeds belangrijker. Hoe worden we als groep, organisatie en mens weerbaarder, zodat we gemotiveerd blijven om onze maatschappelijke bijdrage voort te zetten, en we vitaal en ondernemende blijven ondanks de druk die we ervaren.

Tarief:

Spreken: in overleg