Anjo Travaille

Panellid, Spreker

“Als je wilt dat mensen duurzame keuzes maken, dan is sturen op bewustzijn niet zo effectief. Sturen op het gedrag zelf geeft direct resultaat en verandert daarmee het bewustzijn”

Anjo Travaille is opgeleid als milieukundig ingenieur en als cognitief psycholoog en heeft diverse uitstapjes gemaakt naar de neurowetenschappen. Hij is expert op het gebied van duurzaamheid en gedragsverandering bij overheden en bedrijven.

Anjo is ruim twintig jaar consultant, procesmanager en lijnmanager geweest bij overheid en internationale adviesbureaus. Vanuit Bureau Bovenkamers adviseert hij over gedragsbeïnvloeding gericht op duurzaamheid. Zo heeft hij in voor het Ministerie van I&W de Gedragsstrategie Burgers en Circulaire Economie opgesteld (opgenomen in het Nationaal Programma CE, 2023). In opdracht van Gemeente Utrecht en Ministerie I&W heeft hij een ontwerp gemaakt voor gezond en duurzaam gedrag voor het te ontwikkelen Beurskwartier in Utrecht. Anjo heeft diverse publicaties over gedrag, beïnvloeding en werking van het brein op zijn naam staan, zowel wetenschappelijk, opiniërend als populair toegankelijk.

Naast zijn werk voor Bovenkamers was Anjo van 2015-2023 lid van het Algemeen Bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Daarnaast is Anjo sinds 2013 gastdocent Milieucommunicatie aan de Universiteit van Utrecht. Leuk detail: in 2017 werd hij in Griekenland wereldkampioen in het strategische bordspel Stratego.

Anjo Travaille spreekt bijna wekelijks voor beslissers, beleidsmakers, managers en adviseurs. Presentaties zijn altijd vol vaart en humor met filmpjes en experimenten waaraan de deelnemers zelf meedoen. Anjo gebruikt veel praktijksituaties die passen bij het onderwerp en herkenbaar zijn voor de deelnemers. Denkbeelden worden blijvend veranderd en omgezet in effectieve daden.

‘In een mini masterclass duurzame gedragsverandering liet Anjo zien hoe een mens denkt en beslist ten aanzien van verduurzamen. Confronterend, leuk en erg leerzaam.’

‘Leuk om te zien hoe Anjo een zaal van ruim 100 mensen zo in beweging krijgt en aan het denken zet!’ (Bondsraad congres ANWB, januari 2023)

‘Anjo heeft weer een steengoede presentatie gegeven en ook erna hingen de mensen aan zijn lippen.’ (Bondsraad ANWB bijeenkomst, april 2023)

Tarief:

Spreken: in overleg