De vierde editie van het Flevoland Groeit! Event van Horizon Flevoland stond donderdag 29 september volledig in het teken van de voedsel, – energie- en grondstoffentransitie. ‘Er moet iets gebeuren om onze wereld over te geven aan nieuwe generaties’, zei Ger de Bruin, plaatsvervangend directeur van Horizon Flevoland. Hoe? Flevolandse mkb-ondernemers laten zien wat er mogelijk is. Door inspirerende ondernemersverhalen, af en toe een scherpe discussie en door te netwerken. Wouter Staal van Yoghurt Barn inspireerde met een verhaal over klimaatpositief ondernemen en de voedseltransitie.
Het evenement, met journalist, presentator en ondernemer Sander Schimmelpenninck als discussieleider, vond plaats op Stadslandgoed de Kemphaan. De achtertuin van Tineke van den Berg van Stadsboerderij Almere. Zij was een van de ondernemers die tijdens de plenaire opening met Sander in gesprek ging over de verschillende transities. In de toekomst rijdt haar tractor op waterstof en tankt ze de energie rechtstreeks vanaf haar zonnepanelen.
Flevoland loopt voorop
‘Flevoland loopt voorop in de landbouwtransitie en dat is ook nodig. Wij hebben in Flevoland de allerbeste landbouwgrond van Nederland, misschien zelfs wel van West-Europa, maar ik zag de kwaliteit van de grond de afgelopen dertig jaar hard achteruitgaan’, zei Tineke van den Berg.
De kringloop tussen akkerbouw en kippen draaide op de boerderij van Johan Leenders van de Oranjehoen uit Swifterbant al lang voordat het hip werd. Met zijn vijfsterrenkip werkt hij continu aan een betere wereld. Een energieneutrale boerderij, lokaal kringloopvoer, het Beter Leven Keurmerk, geen antibiotica en onderscheidend in kleur en smaak. Hij is nu met organisaties zoals Hello Fresh bezig om alle voedselverspilling terug te halen en te verwerken.
Discussieleider Sander Schimmelpennick vroeg door naar zijn drijfveer. ‘We mochten niet uitbreiden en besloten onze eigen kip te maken en zo waarde toe te voegen’, legde de kippenboer uit. ‘De provincie Flevoland dwong jou dus eigenlijk om een topproduct te maken?’, merkte Sander gevat op.
Circulair isolatieglas
Ook GSF Glasgroep uit Lelystad is volop in overgang naar een duurzame productiemethode. Als eerste glasbedrijf ter wereld ontwikkelde GSF Glasgroep in 2021 een circulaire productiemethode. Het bedrijf maakt van oud glas nieuw isolatieglas ‘Wij geven oud isolatieglas van goede technische kwaliteit een nieuw leven’, legde directeur Maarten Rood uit. ‘Horizon nam contact met ons op, toen ze hoorden dat we hiermee bezig waren. Ze boden kennis en expertise aan, dat vond ik prettig.’
Inspiratie voor ondernemers
Het programma van het Flevoland Groeit! Event bestond behalve uit een plenaire discussie ook uit verschillende deelsessies, speeddaten en een netwerkpaviljoen. Zo waren er onder andere inspirerende verhalen van higtechbedrijf ASML, Het Service Logistics Forum, Wouter Staal van Yoghurt Barn (klimaatpositief ondernemen), Blue Current, Rebourne en Ampowr.
Of het nu om energie, grondstoffen of voedsel ging: de aanwezige mkb-ondernemers deden nieuwe ideeën op. Zo ook Ferdinand Zomerman, die namens Claassen, Moolenbeek & Partners uit Lelystad aanwezig was. ‘Ik ben zeker geïnspireerd geraakt door deze mooie ondernemersverhalen. Dat inspireert mij weer om bij mijn klanten voorbeelden te geven dat het wél kan.’
Dat gold ook voor fruitteler Piet van Kampen van Maatschap Kampen in Zeewolde. Hij zoekt alternatieven voor de hoge energiekosten. ‘Ik wist wel dat er veel mogelijk was, maar niet dat er zoveel opties waren. Mijn ogen zijn vandaag opengegaan.’
Prioriteit provincie
De transitie van voedsel, energie en grondstoffen heeft hoge prioriteit bij de provincie Flevoland, zei gedeputeerde Jan-Nico Appelman. ‘Er zijn heel veel uitdagingen en als provincie investeren we daarin, maar events zoals deze zijn nodig voor het netwerk en om nieuwe ideeën op te doen.’
(bron: Horizon Flevoland)