Sprekers in het nieuws

Ruud Koornstra benoemd tot Honorary Fellow aan de UvA-faculteit FNWI

Ondernemer in duurzaamheid Ruud Koornstra is per 1 februari benoemd als Honorary Fellow aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit Amsterdam. Hij gaat bijdragen aan onderzoek, onderwijs en valorisatie in relatie tot de energietransitie.

Met de titel ‘Honorary Fellow’ erkent de faculteit FNWI personen die in de praktijk uitblinken op een bepaald thema dat relevant is voor het facultaire onderzoek. De fellows bieden FNWI medewerkers de mogelijkheid hun banden met de maatschappij te versterken en gezamenlijk onderzoeksprojecten uit te voeren. Koornstra is aangesteld voor een dag in de week en een periode van drie jaar, waarin hij verbonden is aan het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences. Daar werkt hij samen met dr. Chris Slootweg, pleitbezorger en ondernemer op het vlak van circulaire chemie, en prof.dr. Bob van der Zwaan, bijzonder hoogleraar Sustainable Energy Technology en coordinator van het recent ingestelde UvA onderzoekzwaartepunt ‘Energy transition through the lens of Sustainable Developments Goals’ (ENLENS).

Koornstra zal het instituut en de faculteit strategisch adviseren over onderzoek, onderwijs, en valorisatie in relatie tot de energietransitie. Zijn rol ligt tevens in het aanjagen van valorisatieactiviteiten bij de FNWI, in het bijzonder de nieuwe, disruptieve technologieën die ontwikkeld worden binnen de faculteit, het Demonstrator Lab Science Park, en ENLENS. Daarnaast gaat hij bijdragen aan het realiseren van publiek-private projecten in onderzoek en onderwijs op het gebied van de energietransitie. Een belangrijke focus ligt daarbij op innovatie en valorisatie bij de productie en opslag van waterstof. Dat is essentieel voor de transitie naar een duurzame energiehuishouding en het realiseren van de Europese ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Ruud Koornstra noemt zichzelf ‘ondernemend activist’ en huldigt de stelling dat in 2030 het paradijs op aarde voor iedereen haalbaar is. Hij maakte carrière in de TV wereld met een productiebedrijf van programma’s als Wie is de mol en Villa Felderhof. Na de verkoop van dat bedrijf werd hij een van de mede-oprichters van Tendris, dat successen boekte in duurzame ontwikkeling van producten en diensten zoals groene stroom, ledlampen, een groene creditcard en duurzame mobiliteit. Koornstra schreef boeken over duurzaam ondernemen, coacht ondernemers en is actief in de media, het onderwijs, en de overheid. Zo’n vier jaar geleden bracht hij een deel van zijn activiteiten onder in de Stichting Smart Climate Opportunities (SCO). Koornstra is onder andere de coordinator van Sustainable Development Goal SDG7 (Betaalbare en Duurzame Energie) bij SDG Nederland, en voorzitter van de Raad van Partners bij MVO Nederland. Hij is als spreker te boeken via ons duurzame sprekersbureau.