Margot Ribberink

Dagvoorzitter, Interviewer, Panellid, Spreker

“Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar niet iedereen gelijk”

Als afgestudeerd bioloog, al 25 jaar werkend in het weer zie ik hoe het klimaat en de natuur veranderen. Tijdens mijn reizen door Azië en Afrika zie ik dat de mensen daar zwaar worden getroffen door klimaatverandering.

Margot Ribberink is de eerste weervrouw op de Nederlandse televisie. Zij presenteerde o.a. 20 jaar het weerbericht bij RTL4. 1 januari 2019 is zij na 28 jaar gestopt met de dagelijkse weerberichten om zich volledig toe te leggen op weer, klimaat en duurzaamheid. Margot groeide op in Hengelo (Twente), dochter van een aannemer. Na haar middelbare school studeerde zij biologie (ecologie) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde eind jaren 80 af met een onderzoek naar hoe planten in het rivierengebied zich aanpassen aan overstromingen. Toen al was ze zich bewust dat het veranderende klimaat invloed heeft op de natuur. Na haar studie deed ze een postdoctorale studie aan het International Institute for Geo-Information Science and Earth Observations, TU Twente. Hoe ze ‘in het weer’ terecht kwam, beschouwt zij als een kwestie van geluk en mensen tegenkomen die in je geloven en je een kans willen geven.

Eind jaren 80 werd in Wageningen het eerste commerciële weerbureau MeteoConsult op gericht door Harry Otten. Harry Otten nam Margot aan omdat hij zag dat ze media-geniek was. Margot presenteerde eerst op de radio en vanaf 1991 ook op TV. Eerst bij het programma EO-Tijdsein en daarna 20 jaar voor RTL4. Zij leerde het vak van John Bernard en werkte samen met Helga van Leur, Peter Timofeeff en Reinier van den Berg. Ook presenteerde zij voor omroep Max en voor diverse regionale omroepen zoals omroep Gelderland, omroep Brabant en omroep Zeeland. In de 28 jaar dat ze werkte als weervrouw werd het weer haar passie, mede door haar reizen naar de VS waar zij met een Nederlandse groep meteorologen ‘de Tornadojagers’ op zoek ging naar de zwaarst mogelijke onweersbuien (supercells) en tornado’s. Margot is getrouwd met Servaas (restauratiearchitect). Samen met hem verplaatste ze in 2012 haar monumentale boerderij in Lent in het kader van Ruimte voor de Rivier. Margot en Servaas hebben twee dochters die in Nijmegen studeren. In 2018 was haar stad Nijmegen een jaar lang Green Capital of Europe. Als groene ambassadeur en als een van de aanjagers van de Green Capital Challenges daagde zij de Nijmegenaren elke maand uit met een nieuw thema op het gebied van duurzaamheid. Zij is ambassadeur van Operatie Steenbreek, Stichting Klimaatgesprekken, Cordaid en van het milieukeurmerk PlanetProof.

Margot is motivator, inspirator en verbinder. Ze geeft lezingen en presentaties over weer, klimaat, duurzaamheid, gedrag en communicatie. Met kennis van zaken, belangstelling voor iedereen en met humor is zij dagvoorzitter en moderator tijdens congressen, symposia en andere evenementen. We weten dat het klimaat verandert, we willen er ook iets aan doen. Maar hoe? In 2019 zijn er veel vragen en nog meer antwoorden. Op allerlei niveaus, in verschillende organisaties en in de maatschappij worstelen we hoe de energietransitie vorm moeten geven en hoe we ons moeten aanpassen aan het nieuwe klimaat. Tegelijkertijd verbruiken we nu al meer energie en grondstoffen dan de aarde ons kan bieden en zien we de kloof tussen arm en rijk steeds groter worden. Daar kunnen en moeten we iets aan doen! Door dit grote en abstracte probleem te ontrafelen en te kijken naar oplossingen zien we vanzelf ook kansen. Kansen om de wereld beter achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Margot stapt graag van het podium af om te luisteren. Door empathie, aanmoediging en een praktisch pad laat zij zien dat je ook zonder het inleveren van comfort, keuzes kunt maken die een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. En als je het slim aanpakt, levert het ook nog geld op! Kijken naar je eigen klimaatimpact op een oordeelvrije manier, maar ook samen met je bedrijf of organisatie. Hoe ga je om met weerstand? Hoe krijg je alle neuzen de zelfde kant uit? Brainstormen inspireert om samen duurzamer te worden!

Tarief:

in overleg