Jessica den Outer

Spreker

“Rechten voor de natuur”

Jessica is een van de jongste experts op het gebied van rechten voor de natuur voor de Verenigde Naties. Zij vertaalt het juridische concept van rechten voor de natuur naar beleid over klimaatverandering, jeugd participatie in duurzaamheid en andere thema’s.

Jessica’s inspanningen voor rechten voor de natuur begon in 2017, toen zij internationaal milieurecht studeerde en de verhoudingen van deze beweging tot de Sustainable Development Goals koos als haar Master scriptie. Daarnaast onderzocht zij de wereldwijde trends op het gebied van rechten voor de natuur voor de Verenigde Naties. Naarmate haar expertise begon te groeien, werd zij gevraagd voor bijdrage aan meerdere artikelen, lezingen, en een podcast. Dit alles heeft ertoe geleid dat Jessica eind 2019 als een van de jongste experts op het gebied van rechten voor de natuur is erkend door de Verenigde Naties.

Mijn grootste passie is spreken over rechten voor de natuur. Dit is enerzijds een juridische aanpak die rechten toekent aan de natuur, bijvoorbeeld aan bomen, bergen en rivieren. De natuur heeft een op zichzelf staand recht op bestaan, en kan net als wij mensen haar rechten waarborgen in het rechtssysteem. Anderzijds is het erkennen van rechten voor de natuur een inspiratiebron voor gedragsverandering; het gelijkstellen van de natuur als rechtspersoon inspireert tot een andere kijk op de natuur. Waar in het verleden (en heden) de natuur word geclassificeerd onder eigendomsrecht, krijgt de natuur nu haar eigen rechten. Deze beweging is geïnspireerd door de relatie van inheemse volkeren met de natuur, en ik heb uitgebreide kennis over Nieuw Zeeland, Ecuador, Bolivia en vele andere landen die deze beweging toekennen.

Tarief:

Spreken: in overleg

Rol:

Spreker