Pim Martens
Spreker, panellid
“Duurzaamheid=dierzaamheid”
Pim Martens is gepromoveerd wiskundige, en hoogleraar ‘Duurzame ontwikkeling’ aan de Universiteiten van Maastricht en Stellenbosch (Zuid-Afrika). Hij is ook oprichter van AnimalWise, een ‘wetenschapsactivistische denk-en-doe tank’ gericht op duurzame mens-dier relaties.
“De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.” zei Mahatma Ghandi al vele jaren geleden.

‘Dieren’ en ‘duurzaam’ worden echter niet vaak samen in een zin genoemd, omdat onze zienswijze ten aanzien van duurzame ontwikkeling aanzienlijk belemmerd en ondergeschikt is gemaakt aan het dogma van economische groei met weinig aandacht voor dierenwelzijn. In mijn huidige onderzoek plaats ik dierenwelzijn centraal in de duurzaamheidsdiscussie – dierzaamheid dus. Ik kijk onder andere naar de rol van dierentuinen en huisdieren (inclusief hun ecologische pootafdruk), verspreiding van zoönosen, en verschillende (culturele) percepties op onze omgang met dieren. Daarnaast bestudeer ik de effecten van een klimaatverandering en de rol van ‘biodiversiteit’ op onze gezondheid.

Persoonlijke webpagina: www.pimmartens.info
Natuur, ecologie, biodiversiteit, landgebruik
Weer en Klimaatverandering
Duurzame Mens-Dier relaties
Talen:
Nederlands
Engels
Tarief:
Spreken: in overleg
Dagvoorzitter: in overleg
Rol:
Spreker
Panellid