Het laatste nieuws

Sinds donderdagmiddag 31 oktober 2019 mag ecoloog Louise Vet zich Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. Zij ontving deze koninklijke onderscheiding uit handen van minister Carola Schouten. Dit gebeurde ter gelegenheid van haar afscheid als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), een nationaal en internationaal vermaard onderzoeksinstituut. 

Louise Vet (65) is precies twintig jaar directeur geweest van het NIOO-KNAW. In deze periode ontwikkelde het instituut zich verder tot een internationaal toonaangevend centrum voor ecologisch onderzoek. Haar credo dat je kunt leren van de natuur bij het verduurzamen van de samenleving en haar werk als onafhankelijk voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel bracht haar in 2018 op de eerste positie van Trouw’s landelijke Duurzame Top 100.
Wim van Saarloos, president van de KNAW: “Het werk van Louise Vet is van onschatbare waarde geweest in deze tijd waarin enerzijds de biodiversiteit in ons land en wereldwijd verslechtert, maar waarin ook – en met dezelfde intensiteit – het besef groeit dat ecologie ons de sleutel kan bieden om de aarde leefbaar te houden. Met haar gedrevenheid, veelzijdigheid en onuitputtelijke uithoudingsvermogen heeft Vet een bepalende rol gespeeld in deze bewustwording.”
In lijn met haar visie paste ze het cradle-to-cradle-concept toe tijdens de bouw van het huidige onderzoeksgebouw waar het NIOO-KNAW sinds 2011 is gehuisvest. Deze architectonische en ecotechnologische blikvanger is een van de meest duurzame gebouwen van het land. Daarmee is het ook het visitekaartje van de continue zoektocht naar nieuwe of verbeterde technieken om de duurzaamheid te vergroten.
Ze is verder bijzonder hoogleraar evolutionaire ecologie bij Wageningen University & Research en ze blijft verbonden aan het NIOO-KNAW.
Vet is erelid van de British Ecological Society en al sinds 2004 lid van de KNAW. Ze wordt als NIOO-directeur opgevolgd door Geert de Snoo. Naast zijn bestuurlijke werk als decaan bij Universiteit Leiden, richt zijn onderzoek en onderwijs zich op biodiversiteit en duurzaamheid in het landelijk gebied. Een passend opvolger voor Vet.
Haar werk wordt door het NIOO-KNAW blijvend geëerd met het instellen van de ’Louise Vet-inspiratielezing’, een origineel jaarlijks event over hoe de natuur inspireert tot duurzame innovatie. De eerste lezing staat gepland voor 2020.