Het laatste nieuws

Op 26 juni vond in Congrescentrum 1931 de ‘Dag van de Financial’ plaats, een jaarlijks door de beroepsvereniging NBA georganiseerd congres. Dit keer was het thema duurzaamheid getiteld ‘Planet Finance’. Kees Klomp was één van de plenaire sprekers en hield een inspirerend betoog.

“Het Bruto Binnenlands Product stijgt en stijgt maar. Maar de andere lijn, de geluksbeleving van mensen, groeit niet en houdt geen gelijke tred. De kloof tussen die twee komt niet uit de lucht vallen en wordt veroorzaakt door tal van problemen. Onder andere klimaatverandering, ontbossing en het uitputten van grondstoffen.” Volgens Klomp is er bij bedrijven een groeiend moreel bewustzijn. “Je impact op het klimaat naar nul brengen is al moeilijk. Maar nog een stap verder is regeneratie. Oftewel een positieve bijdrage leveren aan het herstel van de planeet. Bedrijven zijn zo niet alleen een middel om geld te verdienen, maar ook een middel om een positieve impact op de wereld te hebben. Dat aspect duikt ook op in de hardcore financiële pers.”

Klomp refereerde aan de Vegetarische Slager, een concept dat onlangs werd overgenomen door Unilever. “Zo zie je dat dat soort duurzame concepten ook mainstream worden. En dat monetaire winst wordt gekoppeld aan een maatschappelijk doel, een purpose.” Er zijn inmiddels bedrijven die alleen streven naar een minimal viable profit. “Denk aan sociale ondernemingen wiens doel het is om mensen weer in het arbeidsproces te krijgen. Natuurlijk, ze weten dat ze winst moeten maken, maar de maatschappelijke winst is minstens zo belangrijk.”