Het laatste nieuws

Daar moest ik wel aan denken bij het zien van de film (documentaire) Before the flood. Aan het drama met de Titanic. De veelzijdige acteur werd bekend door zijn prachtige rol in de kassakraker Titanic. Maar verovert nu de wereld met de film Before the flood. Iedereen kent de geschiedenis van het legendarische schip de Titanic. Het schip botste in het holst van de nacht midden op de Atlantische Oceaan op een ijsberg. De ijsberg was afkomstig van de randen van de Groenlandse ijskap. Het schip zou niet kunnen zinken, zo zeiden de ontwerpers. Als de bemanning alert was geweest, had men tijdig het roer om kunnen gooien. Helaas, het gebeurde niet. Een ijsberg raakte het schip in de flanken. Zelfs toen het drama zich voltrok en het water de doorboorde scheepsromp binnen stroomde, speelde de muziek op de bovendekken gewoon door. Maar het schip en daarmee de meeste opvarenden waren kansloos. Op 15 april 1912 verdween het schip naar de diepte van de oceaanbodem.

Nu, ruim 100 jaar later, laat Leonarde DiCaprio de wereld zien, wat de keiharde gevolgen zijn van klimaatverandering in zijn nieuwste film Before the flood. Maar veel mensen denken dat het zo een vaart niet zal lopen. Business as usual. De muziek speelt gewoon door. De aarde zal heus niet vergaan door toedoen van ons. Dat klopt. De aarde zal niet vergaan door een verdere ontwrichting van het klimaat. Maar het leven op aarde wordt er voor mens en dier wel een stuk onzekerder door.

Daar spreekt de acteur zich heel helder over uit. Het roer moet om, nu het nog kan. DiCaprio voert ons in zijn film onder andere mee naar de Groenlandse ijskap. Hij laat zien hoe ongelooflijk snel het ijs er smelt. Het is opnieuw het smeltende ijs dat het onzinkbaar geachte schip, onze aarde, in problemen kan brengen. Tal van kuststeden kunnen reeds in de loop van deze eeuw verdwijnen in de golven van de zee. Dezelfde zee die ruim 100 jaar geleden de Titanic overspoelde en deed zinken.

Reinier van den Berg, 2 november 2016