Het laatste nieuws

Trump is het gesprek van de dag. Twitter is er vol mee. Tegenstanders verenigen zich in de virtuele wereld en in de reële wereld. Digitale demonstraties op social media maar ook in het echt, op de pleinen, straten en vliegvelden in Amerika. En in de rest van de wereld.

Klimaatwetenschappers wereldwijd maken zich grote zorgen. De inkt van de handtekeningen van honderden staatshoofden onder het klimaatakkoord van Parijs is nog maar net opgedroogd of één van de belangrijkste economieën van de wereld, de Verenigde Staten, trekt zich terug. De nieuwe president ziet duurzaamheid vooral als een geldverslindende operatie die de economie en de werkgelegenheid van Amerika in gevaar brengt. Klimaatverandering zou een sprookje zijn, bedacht door de Chinezen, zo zei hij eerder.

Hij heeft het helemaal mis. De transitie naar een duurzame economie is al in een stroomversnelling geraakt. Zeker ook in de Verenigde Staten waar het de makers van elektrische auto’s, zonnecentrales, opslagsystemen voor energie en windturbines voor de wind gaat. Deze snelst groeiende sector in de economie levert nu al honderdduizenden banen op in Amerika. Meer dan in de vervuilende kolen-, olie- en gasindustrie bij elkaar. Niemand kan deze ingezette koers naar schone energie stoppen, zelfs Trump niet.

Velen vragen zich af hoe lang de Trump administration aan de macht blijft. De verdeeldheid in Amerika neemt toe, zeker na de maatregel om mensen uit 7 landen de toegang tot Amerika per direct te ontzeggen. De term ‘Verenigde Staten’ klinkt als een holle kreet. Het protest komt van alle kanten, in alle kleuren en van alle rangen en standen. Bruce Springsteen, The Boss, sprak zich tijdens een concert in Adelaide helder uit toen hij zei: ‘America is a nation of immigrants and we find this anti-democratic and fundamentally un-American!’