Het laatste nieuws

De regen klettert tegen de ramen. De herfstbladeren worden opgejaagd door de stevige zuidwester. De kachel slaat weer aan. Het is herfst.

Waarom je huis nog warm houden met behulp van aardgas. Dat moet toch anders kunnen!?
Uiteraard kan dat anders. Alleen, hoe pak je dat aan in een wereld die zo snel verandert. Zie je door de bomen het bos nog wel? Mijn bijna honderd jaar oude woning wil ik maar al te graag een stuk duurzamer maken.

Natuurlijk heb ik een paar vanzelfsprekende dingen al gedaan. Dubbelglas, de spouwmuren isoleren, radiatorfolie. Het heeft beslist resultaat, maar de gas-aansluiting kan ik helaas nog lang niet afkoppelen. Dus laatst had ik toch weer een isolatiebedrijf over de vloer. De beste man had ik graag onder de vloer laten kijken. Maar helaas, de kruipruimte is niet toegankelijk zonder het nodige breek- en sloopwerk. Een kleine erfenis van de vorige bewoners.

Maar van de week kwam iemand op het gebied van ‘green art’ in de bebouwde omgeving op de koffie. Een heuse specialist op het gebied van gevel- en dakbegroeiing. Maar ook op het gebied van ‘gasloos’ bouwen en wonen. Hij liet me op z’n i-pad zien hoe hij zijn muur in de woonkamer had aangepakt. Met leem! Mooi afgepleisterd in wit. En onder de dunne leemlaag een ingenieus superdun verwarmingsspiraal. Draaiend op de paar zonnepanelen op het dak. Bijna rolde ik van de stoel. Zou dat echt kunnen? Enfin, dat bedoel ik dus. Bijna niet bij te houden, die ontwikkelingen. Door de bomen het bos niet meer zien, En o ja, over bomen gesproken: de green-art specialist plant ook bomen op gebouwen. Kan uiteraard ook!